Birçok erkek çalışan askere giderken tazminat alınır mı? Sorusunu sormakta ve bu konuyu merak etmektedir. İş Kanunu ile kadın işçilere evlilik nedeniyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı hakkı verilmiştir. Benzer şekilde erkek işçilere de askerlik vazifesi için kanunlarla bir takım hak ve kolaylıklar sağlanmıştır.
Askerlik tazminatı konusu 4857 Sayılı İş Kanunu ve 1475 Sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükte bulunan 14. Maddesinde düzenlenmiştir. İş hukuku avukatı Ankara olarak bize en sık sorulan sorulardan bir tanesi de bu konudur. Askerliğin zorunlu vatani hizmet olması sebebiyle, işten ayrılan erkek çalışanlara birtakım haklar tanınmıştır.
Çalışanlar Askere Giderken Tazminat Alır Mı?
Erkek işçiler, askerlik nedeni ile işten ayrılırsalar; diğer şartları da taşımaları halinde kıdem tazminatına hak kazanır. Ayrıca işçiler, askerlik görevinin bitiminde tekrar aynı iş yerinde çalışmak da isteyebilir. Bu durumda da askere giden işçinin hakları gözetilmiştir. işçiye, işe dönüş konusunda kolaylık sağlanmıştır.
İşçi askere giderken tazminat alabilir. Çalışanlar arasında askerlik tazminatı olarak da bilinen tazminat; aslında hukuki açıdan kıdem tazminatıdır. İş Kanuna tabi olarak çalışan işçilerin, muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatına hak kazanacakları düzenlenmiştir.
Kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az bir sene boyunca çalışan işçinin hak kazandığı bir işçi alacağıdır. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır ve kıdem tazminatının şartları gibi konuları daha iyi anlamak için kıdem tazminatı davası yazımızı inceleyebilir veya iş avukatı Ankara için bizi arayabilirsiniz.
Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Almanın Şartları Nelerdir?
Askere giderken tazminat almanın şartları İş Kanunu ile belirlenmiştir. İş Kanunu’na göre, askere giderken tazminat almanın şartları;
- İş yerinde en az 1 tam yıl boyunca çalışılmalıdır. Aynı işverenin farklı iş yerlerindeki çalışma süreleri de hesapta dikkate alınır.
- İşçinin, işten ayrılırken askerlik görevi nedeniyle istifa ettiğini işverene bildirmesi ve gerekli evrakları istifa dilekçesine eklemesi gerekir.
İşçi, tüm gerekli koşulları sağlamış olmasına rağmen kıdem tazminatını alamadıysa; bir iş hukuku avukatı Ankara ya danışmalı ve hukuki yollara başvurmalıdır.
Askere giderken tazminat alamayan işçi, iş avukatı Ankara ile kıdem tazminatı davası açarak ödenmeyen tazminatlarını alabilir. Ayrıca ödenmemiş fazla mesai ücreti ya da kullanmadığı yıllık izni bulunuyor ise yıllık izin ücreti gibi diğer ödenmeyen işçilik alacaklarını da talep edebilir.
Eğer siz de askerlik nedeniyle işten ayrılacaksanız ya da tazminatınız ödenmediyse bilgi almak amacıyla iş hukuku avukatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Askere Giderken Tazminat Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Askere giderken kıdem tazminatı almak isteyen işçi, hak kaybına uğramamak için bazı konulara dikkat etmelidir. Askerlik nedeniyle tazminat almak isteyen işçi, gerçekten askerlik görevi nedeniyle istifa ettiğini ispatlamalıdır.
Askerlik nedeniyle işten ayrılma konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu, bu durumun bir dilekçe ile yazılı şekilde işverene bildirilmesidir. Buna göre;
- İstifa dilekçesinde işten ayrılma sebebinin askerlik görevi nedeniyle olduğuna yer verilmelidir.
- Dilekçe ekine askerlik sevk belgesi eklenmelidir.
Dilekçe doğrudan işyerine verilebileceği gibi; noter aracılığıyla ihtar çekmek de mümkündür. Hatta, ihtarname çekmek daha sağlıklı bir yol olmaktadır. Benzer şekilde çekilecek ihtarnamede, istifa nedeni olarak muhakkak askerlik sebebine dayanılmalı ve askerlik sevk belgesi de ek olarak sunulmalıdır. Bu konuda yapılacak herhangi bir hata, tazminat konusunda hak kaybı yaşatabilir. Bu sebeple, alanında uzman bir iş hukuku avukatı Ankara ile danışmanızda fayda vardır.
Askere Giden İşçi Ne Kadar Tazminat Alır?
Askere giden işçinin hakları arasında en önemli konu kıdem tazminatıdır. Peki, askere giderken tazminat nasıl hesaplanır? Askere giden işçinin alacağı tazminat, normalde kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor ise aynı şekilde hesaplanır. Yani, işçinin son brüt ücreti/maaşı, kıdem yılı sayısı ile çarpılarak hak edilen tazminat değeri bulunur.
Askerden Dönünce İşe Başlama
Askerlik nedeniyle işten ayrılma durumunda işçi, askerliği bittikten sonra işine geri dönmek isteyebilir. Bunun için işçi, askerliğinin bitmesinden itibaren 2 ay içerisinde işverene başvurmalı ve işe girmek istediğini bildirmelidir. İş Kanunu 31. Madde ile işçilerin talep etmeleri halinde, askerlik görevlerinin bitmesinden itibaren 2 ay içinde aynı iş yerinde eski işine veya benzer bir işe dönebilecekleri düzenlenmiştir.
İşçinin talep etmesi halinde işveren, işyerinde boş yer bulunuyor ise işçiyi derhal işe başlatmalıdır. Boş yer bulunmuyor ise boşalacak ilk işe bu işçiyi almak zorundadır. Gerekli şartların bulunmasına rağmen askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi işe başlatılmıyor ise işçiye üç aylık maaşı tutarında tazminat ödenmesi gerekir. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için iş avukatı olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İş Mahkemesi Avukatı Ankara İçin Bizimle İletişime Geçin
İş hukuku avukatı ve Ankara avukat hizmeti sunan büromuz, iş davaları alanında hukuki danışmanlık sağlamaktadır. Ankara iş avukatı olarak başta iş hukuku olmak üzere hukukun birçok dalında profesyonel hukuki hizmet sunmaktayız. Kıdem tazminatı ve diğer işçilik hakları konusunda daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Av. Anıl AKALIN