Sıkça Sorulan Sorular

SSS

Sıkça Sorulan Sorular

Hukukumuzda avukat tutma şartı bulunmamaktadır. Taraf ehliyetine sahip olan herkes, kendisini temsil edebilir ve dava açabilir. Fakat, hukuk uzmanlık gerektiren bir alandır. Kanun, yönetmelik, Yargıtay içtihatları ya da mahkemelerin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmamanız halinde, hak kayıplarına uğrayabilirsiniz. Bu tarz kayıplarla karşılaşmak istemiyorsanız, alanında uzman bir avukata danışmanız ve dava sürecini avukatınız ile yürütmeniz gerekir. Aksi takdirde telafisi olmayan zararlar ortaya çıkabilir. 

Hukuki işlemlerinizi bir avukata danışarak yürütmeniz halinde; muhtemel hukuki problemler önlenecektir. Ayrıca bu sorunun mahkemeye intikal etmesi durumunda; emek, zaman ve maddi kayıplarda engellenecektir. 

Avukat, serbest meslek mensubudur. Serbest meslek ise sermayeye kıyasla şahsi mesaiye, meslek bilgisine veya ihtisasa dayanan; ticari mahiyeti olmayan işlerin, bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumlulukla kendi hesabına ve namına yapılmasıdır. 

Avukat, hukuki tecrübe ve bilgisini diğer insanların faydasına sunar. Bunun karşılığında da ücrete hak kazanır. Avukata takip ettiği işler karşılığında veya verdiği hukuki danışma karşılığında ücret ödenmelidir. Bu ücret yasal bir zorunluluktur. Avukatlık asgari ücret tarifesi ile belirlenen değerlerin altında ücret sözleşmesi kurmak da yasaktır. 

Avukata ödenecek ücret, vekil eden ve avukat arasında kurulan bir sözleşme ile belirlenir. Bu konuda herhangi bir sözleşme kurulmadıysa ücret, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir. Avukatlık ücreti, sözleşmenin konusu olan iş ile ilgili kesin hüküm alınıncaya kadar süren bütün işlemleri kapsar. 

Uygulamada genelde telefonla danışma bulunmamaktadır. Ancak, hukuki mütalaaya gerek olmayan sorularınız için kısa cevaplar verilebilir. Bu yolla edineceğiniz bilgiler ise hukuki danışma alarak elde edebileceğiniz bilgilere kıyasla çok basit kalacaktır. Bu sebeple, irtibat kurduğunuz avukat veya hukuk bürosundan yüz yüze görüşmek için randevu almanız faydanıza olacaktır. 

Davanın türüne ve mahkemenin iş yoğunluğuna göre dava süresi de değişmektedir. Her dava farklı sürede sonuçlanacağı için bu soruya net bir cevap verilmesi mümkün değildir. Örneğin, işçi alacakları davaları 1 senede sonuçlanabilirken; çekişmeli boşanma veya ceza davaları çok daha uzun sürebilir. 

Davalar görevli ve yetkili mahkemelerde açılır. Hangi davada hangi mahkemenin görevli olduğu tespit edildikten sonra, yetkili mahkeme bulunmalıdır. Görev ve yetki kanunlar ile belirlenmiştir. Davanın yanlış mahkemede açılması halinde para, hak ve zaman kayıpları ile karşılaşılır. Bu nedenle dava açmadan önce muhakkak bu konuda uzman bir avukattan yardım almanız gerekir. 

Dava açılırken dava harcı ve gider avansı yatırılır. Harç miktarı davanın türüne göre değişir. Miktarı kanunla belirlenmiştir ve her sene değişir. Dava açılış harcı dışında; bilirkişi, tanık, keşif gibi gider avansları da ödenir. Gider avansı da her sene bakanlık tarafından tespit edilir. Harç ve gider avansları davacı tarafından ödenir. Bu masraflar, dava sonuçlandığında davayı kaybeden tarafa yüklenir. 

Dava hükme bağlandıktan sonra, karar sonucundaki haklılık durumunuza göre yatırdığınız harç ve masraflar davalıyla paylaştırılmaktadır. Davanın tam kabulünde, yatırdığınız masrafların hepsini karşı taraftan talep edebilirsiniz. 

Avukatın hukuki bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak için ilk olarak avukatlık sözleşmesi imzalamanız gerekir. Devamında ise vekaletname çıkarabilirsiniz. 

Avukatlık Kanunu’nca, avukattan aldığınız hizmete göre ücret ödemeniz gerekir. Bu bedelin asgari kısmı her sene Resmi Gazete’de yayımlanan, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile belirlenmektedir. Asgari tutarın altında bir meblağ ile iş görülmesi, avukat için disiplin suçudur. 

Avukata vekaletname çıkarmak isteyen kişiler, nüfus cüzdanları ile notere giderek; avukatın vermiş olduğu bilgiler ile vekaletname çıkartabilir. Vekaletname çıkaracağınız avukatın bilgilerini notere bildirmeniz gerekir. Yurt dışında bulunan vatandaşlar ise konsolosluktan vekaletname çıkartabilir. Ayrıca birden fazla kişi, tek bir vekaletnameyle aynı avukata vekalet verebilir. Bu sayede ödenen harç da azalacaktır. 

Yabancı ülkede bulunan kişiler, noterlik işlemlerini konsolosluklarda gerçekleştirebilir. İlgili ülkenin Türk Konsolosluğu’na kendileri başvurmalı ve avukatın vekalet bilgileri ile vekaletname çıkarmaları gerekir. Yabancı ülkelerin yetkili makamları tarafından düzenlenen ya da onaylanan vekaletnameler, o ülkenin Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmalıdır. Aksi takdirde bu vekaletname Türkiye’de geçerli sayılmaz. Bu tasdik şerhine Apostille veya Apostil şerhi denilmektedir. 

Daha fazlası için bize ulaşın

Formu doldurarak merak ettiğiniz konular hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

    Haber Bültenimize e-Posta ile
    Kayıt Olun

    Geri
    Bizi Arayın
    WhatsApp
    E-Posta