Sıkça Sorulan Sorular
Hukukumuzda avukat tutma şartı bulunmamaktadır. Taraf ehliyetine sahip olan herkes, kendisini temsil edebilir ve dava açabilir. Fakat, hukuk uzmanlık gerektiren bir alandır. Kanun, yönetmelik, Yargıtay içtihatları ya da mahkemelerin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmamanız halinde, hak kayıplarına uğrayabilirsiniz. Bu tarz kayıplarla karşılaşmak istemiyorsanız, alanında uzman bir avukata danışmanız ve dava sürecini avukatınız ile yürütmeniz gerekir. Aksi takdirde telafisi olmayan zararlar ortaya çıkabilir.
Hukuki işlemlerinizi bir avukata danışarak yürütmeniz halinde; muhtemel hukuki problemler önlenecektir. Ayrıca bu sorunun mahkemeye intikal etmesi durumunda; emek, zaman ve maddi kayıplarda engellenecektir.
Davalar görevli ve yetkili mahkemelerde açılır. Hangi davada hangi mahkemenin görevli olduğu tespit edildikten sonra, yetkili mahkeme bulunmalıdır. Görev ve yetki kanunlar ile belirlenmiştir. Davanın yanlış mahkemede açılması halinde para, hak ve zaman kayıpları ile karşılaşılır. Bu nedenle dava açmadan önce muhakkak bu konuda uzman bir avukattan yardım almanız gerekir.
Dava açılırken dava harcı ve gider avansı yatırılır. Harç miktarı davanın türüne göre değişir. Miktarı kanunla belirlenmiştir ve her sene değişir. Dava açılış harcı dışında; bilirkişi, tanık, keşif gibi gider avansları da ödenir. Gider avansı da her sene bakanlık tarafından tespit edilir. Harç ve gider avansları davacı tarafından ödenir.
Avukata vekaletname çıkarmak isteyen kişiler, nüfus cüzdanları ile notere giderek; avukatın vermiş olduğu bilgiler ile vekaletname çıkartabilir. Vekaletname çıkaracağınız avukatın bilgilerini notere bildirmeniz gerekir. Yurt dışında bulunan vatandaşlar ise konsolosluktan vekaletname çıkartabilir.
Yabancı ülkede bulunan kişiler, noterlik işlemlerini konsolosluklarda gerçekleştirebilir. İlgili ülkenin Türk Konsolosluğu’na kendileri başvurmalı ve avukatın vekalet bilgileri ile vekaletname çıkarmaları gerekir. Yabancı ülkelerin yetkili makamları tarafından düzenlenen ya da onaylanan vekaletnameler, o ülkenin Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmalıdır. Aksi takdirde bu vekaletname Türkiye’de geçerli sayılmaz. Bu tasdik şerhine Apostille veya Apostil şerhi denilmektedir.